Duševná nepohoda znižuje produktivitu práce. Riešením môže byť online terapia

Duševná nepohoda nielenže ovplyvňuje atmosféru vo firme, ale negatívne vplýva aj na pracovný výkon. Ak majú vaši kolegovia problémy týkajúce sa duševnej pohody alebo ich niečo trápi, ťažko sa sústredia, strácajú motiváciu pracovať a ich produktivita klesá. Okrem toho často prenášajú svoju frustráciu na svojich kolegov. Čo s tým?

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) majú rôzne problémy týkajúce sa duševnej nepohody významný ekonomický vplyv, pretože znižujú produktivitu ľudí. Uvedomujú si to aj podniky, a preto v posledných rokoch čoraz viac spoločností investuje do starostlivosti o duševnú pohodu svojich zamestnancov. Jedným zo spôsobov podpory kolegov je zavedenie firemnej terapie.

Ako sa sústrediť na prácu, keď máte hlavu plnú myšlienok?

Keď človek trpí ťažkosťami týkajúcich sa duševnej nepohody alebo rieši osobné či pracovné problémy, nemôže prestať myslieť na svoj problém. A hoci sa snaží sústrediť na prácu, stále sa stráca vo vlastných myšlienkach. Tiež ani neprichádza s novými nápadmi a úlohy sa kopia na jeho pracovnom stole. Jednoducho počíta čas do konca pracovného dňa. Potvrdzuje to aj vývojár Honza, ktorý si nedávno musel narýchlo nájsť nové bývanie.

přepracovanost soustředění na prácu plná hlava

Majiteľ domu mi povedal, že si budem musieť urýchlene nájsť nový byt kvôli rekonštrukcii. Bol som dosť zaskočený – nemám rád zmeny a predstava, že si nájdem podnájom a budem sa sťahovať v čase, keď je všetko drahšie, bola stresujúca. Asi mesiac som v práci nedokázal myslieť na nič iné. A moji kolegovia si začali všímať, že nie som vo forme,“ hovorí Honza. Dodáva, že sa pol dňa trápil s úlohou, ktorú by inak zvládol za hodinu.

Vďaka terapii si Honza upratal myšlienky, lepšie si rozvrhol prácu a každý deň si vyhradil polhodinu na intenzívne hľadanie nového bytu. Navyše si uvedomil, že problém, ktorému čelí, nie je taký vážny, aby ho nedokázal zvládnuť. Nakoniec si našiel miesto na bývanie a jeho nové návyky mu pomáhajú pracovať efektívnejšie aj v bežnom živote.

 

Keď technológie nepomáhajú

Nie je potrebné polemizovať nad tým, že inteligentné technológie šetria ľuďom prácu. Zároveň sú však aj žrútmi času, pretože si neustále vyžadujú našu pozornosť. Prichádzajúce e-maily, telefónne oznámenia a nové správy v komunikačných nástrojoch narúšajú našu koncentráciu a nenápadne nám kradnú čas na intenzívnu prácu.

Sociálne siete sú osobitnou kategóriou. Možno sa vám už stalo, že ste si chceli pozrieť, čo je nové vo vašom feede. Len na chvíľu. A potom ste si ešte prečítali správy, skontrolovali ceny akcií alebo objednali granule pre psa. Áno, takmer nikto sa nevyhne prokrastinácii, ale je dobré ju držať na uzde. Keď vás totiž začnú dobiehať dlho odkladané úlohy, budete pod zbytočným tlakom.

Skúsený terapeut môže vašim kolegom poradiť, ako efektívne hospodáriť s časom, a spolupracovať s nimi pri hľadaní príčin ich problémov so sústredením. To im pomôže nielen k vyššej produktivite, ale aj k väčšej spokojnosti. A to sa odrazí na celkovej atmosfére vo firme.

Stres je zabijákom produktivity

Sú ľudia, ktorí podávajú najlepšie výkony v stresových situáciách. Väčšinu ľudí však stres psychicky a fyzicky vyčerpáva, a ak trvá príliš dlho alebo sa často opakuje, môže sa stať chronickým problémom. A v tejto fáze sa môže stres prejaviť aj zdravotnými problémami. Ľudský organizmus dokáže odolávať stresu v nárazových situáciách, ale nie dlhodobo.

stres zabiják produktivity přepracovanost

Predchádzanie syndrómu vyhorenia

Nie je ľahké určiť moment, kedy práca začne človeka ničiť. Stres, nezdravé vzťahy na pracovisku, náročné vedenie a ambiciózne ciele v kombinácii s nedostatkom odpočinku sa môžu plíživým spôsobom stať vstupenkou k vyhoreniu.

Ak chcete, aby vaši kolegovia podávali čo najlepšie výkony, ale zároveň si zachovali zdravú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, dajte im možnosť včas prediskutovať svoje pocity alebo prípadné obavy s odborníkom. Online terapia týkajúca sa duševnej pohody im pomôže zvládať stresové a nepríjemné situácie, rozvíjať ich komunikačné zručnosti, ale tiež im pomôže pochopiť, že je v poriadku požiadať o pomoc.

Zanechajte nám kontakt
a my sa vám ozveme

  1. Uskutočníme krátky telefonát, aby sme zistili, ako to pre vás najlepšie nastaviť.

  2. Vytvoríme vám ponuku na mieru a radi vám poskytneme bezplatný prístup, aby ste si mohli všetko vyskúšať.